Top.Mail.Ru

Immigration till Montenegro

Montenegro lockar inte bara Adriatiska havets azurblå vatten, utan också möjligheten att starta ett framgångsrikt företag. Landet har en låg brottslighet, men utvecklingen går i snabb takt. Inte överraskande ägs mer än 30 000 fastighetsobjekt (enligt inofficiell statistik) belägna i republiken av ryssar.

Statens invandringspolitik

Regeringen är lojal mot utlänningar och uppmuntrar investeringar. Visum krävs inte för att besöka och vistas i republiken i 30 dagar. Om du behöver stanna mer än en månad kan du få visum (det vill säga passera gränsen för att återvända till landet).

Många ryssar flyttar till Montenegro för permanent uppehållstillstånd. De vanligaste anledningarna till att flytta är:

  • Träning;
  • arbete;
  • återförening med släktingar;
  • starta ett företag.

Långvarig vistelse på statens territorium förutsätter att man får uppehållstillstånd. Det enklaste sättet är att köpa fastigheter i Montenegro. Då kan uppehållstillståndet utfärdas enligt det förenklade systemet. Trots det faktum att bostäder är huvudvillkoret för utfärdande av borovka, är det inte nödvändigt att vara ägare. Du kan hyra boyta. Bland andra villkor: sjukförsäkring, inget brottsregister, ett bankkonto med 3650 euro. Permanent bosättning måste förlängas årligen. Det är oönskat att avbryta det, annars kan det i framtiden uppstå problem med att få permanent uppehållstillstånd.

Permanent hemvist: villkor och registrering

Efter att ha bott i Montenegro i 5 år kan utländska medborgare ansöka om permanent uppehållstillstånd. Samtidigt kvarstår alla krav för att få uppehållstillstånd, men andra tillkommer:

  • inga kränkningar av uppehållstillståndet (det blev inga förseningar i förlängningen och rasterna);
  • kunskap om språket;
  • frånvaro i landet bör inte överstiga 10 månader under alla 5 åren.

Paketet med dokument lämnas in till inrikesministeriet personligen av den sökande. Undantaget är den sökandes bekräftade arbetsoförmåga. Vid registrering av rätt till permanent uppehållstillstånd genom anordningen för att arbeta kan underlaget skickas av arbetsgivaren. Tillståndet accepteras inom 6 månader, men sökanden får ett intyg med vilket han lagligt kan stanna på republikens territorium hela denna tid. Permanent uppehållsperiod är 5 år.

Därefter kan utlänningar ansöka om medborgarskap och ett montenegrinskt pass. För att bli medborgare i Montenegro måste du alltså bo i det i 10 år och uppfylla alla krav. Det finns en nyans här: den sökande måste avsäga sig medborgarskap i sitt hemland.

Immigration och erhållande av ett montenegrinskt pass genom investeringar

Under 2018 lanserades ett projekt för att få medborgarskap för investeringar. Detta kommer att bidra till att höja ekonomin, utveckla nya regioner, skapa jobb, öka välfärden i republiken.

Alla utländska medborgare kan bli deltagare i programmet:

  • investerat 450 tusen euro i utvecklingsprojekt i kustområdena och Podgorica eller investera 250 tusen i utvecklingen av centrala och norra regioner;
  • gjorde ett välgörenhetsbidrag till en speciellt skapad statlig fond till ett belopp av 100 tusen euro;
  • betalade statens tull: för sig själv - 15 tusen, för varje familjemedlem - 10 tusen.

21.12.2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa knappar
Dölj knappar
SV