Top.Mail.Ru

FASTIGHETSSKATT I TYSKLAND VARIERAR MYCKET.

I Gutersloh, Nordrhein-Westfalen, den lägsta fastighetsskatten som tas ut i Tyskland, och i Witten, i samma land, kommer fastighetsägare att behöva betala ut. Följaktligen finns det också betydande skillnader mellan de federala staterna.

  • 17 MAJ 2021

Fastighetsskatt betalas en gång per år av fastighetsägare. Pengarna går till städer och kommuner, så skatten, som har en årlig inkomst på över 14 miljarder euro, är en viktig inkomstkälla för cirka 11 000 kommuner. Fastighetsskattens storlek har också betydelse för hyresgästen, eftersom den kan överföras av ägaren genom driftskostnader.

Kalkylen är svår, men en faktor är avgiftssatsen som bestäms av kommunerna själva. Denna ränta kan variera mycket beroende på deras ekonomiska behov. Undersökningen av Tysklands 100 största städer är ett mellanresultat innan baslinjen ändras. Efter ett domstolsbeslut i slutet av 2019 var beräkningarna tvungna att omprövas eftersom värdena var föråldrade. Efter övergångsperioden bör de nya beräkningsmetoderna slutgiltigt tillämpas från och med januari 2025. Skattesatsen bestäms också av kommunerna.

Experter har studerat vilka kommuner som nyligen har "lösgjort muttrarna" i fastighetsskatten för att lindra belastningen av kronkrisen. Ett hundratal stadsdelar förblev oförändrade jämfört med föregående undersökning 2018. I Gutersloh kostar ett vanligt småhus 323 euro om året i fastighetsskatt och i Witten 771 euro. Enligt forskare ligger riksgenomsnittet för närvarande på 478 euro, vilket är "något mer" än 2018.

Avgiften är också relativt billig i Regensburg (335 euro) och Reutlingen (339 euro), medan Offenbach am Main (758 euro) och Mülheim an der Ruhr (754 euro) är lägre, före Witten. I rankningen av federala stater är den årliga fastighetsskatten i delstaten Rheinland-Pfalz billigast - i snitt 385 euro, sista platsen är Berlin med 686 euro.

Jämfört med 2018 års undersökning höjde tolv städer nyligen fastighetsskatterna. I vissa städer har skattetrycket "nästan exploderat", klagade Kai Warneke, chef för fastighetsägarföreningen. "Vi måste snarast motverka detta så att bostäder förblir tillgängliga för hyresgäster och ägare och blir tillgängliga igen i alla städer", krävde han. Förbundet rekommenderade kommunerna att ta fram strategier för att sänka fastighetsskatterna och förklara dem för medborgarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa knappar
Dölj knappar
SV