Top.Mail.Ru

HANTERING I TYSKLAND UPPLEVER EN BOOM, MEN RÄNTARNA PÅ LÅN ÖKAR.

Hög efterfrågan på fastigheter har ytterligare förvärrat byggfinansieringsboomen under covid 2020-krisen.

  • 12 APRIL 2021

Mängden bygglån utgivna av tyska banker steg till rekordhöga 273 miljarder euro efter 263 miljarder euro 2019. I sin tur uppgick bankernas bolåneutlåning till privatpersoner till knappt 1,4 biljoner euro. Förra året uppgick låneportföljen till 1,3 biljoner euro. På senare tid har dock förutsättningarna för att ge ut bygglån försämrats. Det innebär högre kostnader för fastighetsköpare.

Bygglåneverksamheten, som har gått bra i många år, fick ytterligare fart förra året på grund av pandemin. Låneportföljen accelererade till 6,6 procent per år 2020. Under 2019 ledde låga byggräntor och högre fastighetspriser till att portföljen av bygglån ökade med 5,7 procent.

I en pandemi har efterfrågan på lägenheter och hus ökat ännu mer. I tider av karantän och distansarbete, samt bristen på alternativa investeringar, drömmer många om sitt stora hus till låga räntor. Detta leder till högre priser: enligt Federal Statistical Office fick fastighetsköpare betala 2020 i genomsnitt 7,4 procent mer än föregående år.

Enligt en PwC-studie får många husägare låga räntor på grund av långtidskontrakt: för första gången har den genomsnittliga löptiden på lån för nybyggnation överskridit elva år. Eftersom fastighetspriserna stiger på många håll och alla inte kan locka till sig mer kapital, växer också ofta lånevolymen.

Enligt Hüttig & Rompf, ett bostadsfinansieringsföretag, var handpenningen förra året 20%. Det är fyra punkter mindre än 2016. Men sedan början av året har lån till fastighetsköpare blivit dyrare. Räntan på tioåriga lån har stigit med nästan 0,2 procentenheter de senaste två månaderna och ligger nu på cirka 0,9 procent i snitt. Räntorna steg i takt med börsernas totala lönsamhetsnivå. Investerare förväntar sig betydligt högre inflation när de satsar på en kronepandemi och ekonomisk återhämtning. Enorma statligt bistånd, till exempel i USA, borde också öka inflationen.

Enligt Miriam Moore, medlem av Interhyps styrelse för privatkunder, kommer fastighetsköpare att fortsätta ha tillgång till billiga bolån. Ta en titt på tidigare år, då räntor på fyra procent eller mer inte var ovanliga, och utvärdera ökningen. "Pengarna för konstruktion är fortfarande mycket billiga och kommer att förbli så med tanke på effekterna av pandemin och penningpolitiken."

Faktum är att Europeiska centralbanken och den amerikanska centralbanken för en mjuk penningpolitik, trots utsikterna till högre inflation. Det minskar obligationsräntorna, säger FMHs fastighetsexpert Max Herbst. Men när inflationen stiger räknar han med att räntan på tioåriga bygglån överstiger en procent under året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa knappar
Dölj knappar
SV