Top.Mail.Ru

Bolåneboomen är över: lån för att köpa en bostad i Tjeckien har blivit mindre frekventa.

Bolån i utvecklade länder har alltid varit en stimulans för ekonomin och särskilt för byggbranschen. Brist på sådan utlåning kan skapa en situation där folk slutar köpa lägenheter.

I en stadigt växande ekonomi är hypotekslån fördelaktigt för banker och privatpersoner, eftersom det öppnar för möjligheten att köpa bostad utan hela transaktionsbeloppet. Under de nya villkoren kräver bolånesystemet att låntagaren har upp till 40% i personliga medel för att kvalificera sig för ett hypotekslån.

Stigande fastighetspriser i Tjeckien är fortfarande höga och hängde idag kvar på 8% årligt förädlingsvärde. Invånarnas inkomster växer långsammare. Situationen är att de flesta tjecker förlorar möjligheten att betala för en så dyr affär som att köpa en bostad i Tjeckien. Banker utfärdar bolån till de sökande som bevisar sin ekonomiska förmåga att betala tillbaka lånet. Nu måste köparen ha en inkomst till vilken han kan betala tillbaka skulden till banken inom 9 år. Och i den rådande ekonomiska situationen behöver tjecker i genomsnitt arbeta 14 år för att betala tillbaka kreditskulder.

Kort sagt, bolån har blivit otillgängliga för de flesta potentiella fastighetsköpare som bor och arbetar i Tjeckien för en genomsnittlig lön. Men hypotekslån är fortfarande ett av de viktigaste sätten att finansiera köp av lägenheter. Bankerna har till och med sänkt räntan på användningen av pengar till 2,9% per år för att bromsa processen att ge upp bolån till tjecker. Utlänningar har fortfarande rätt och möjlighet att ta lån från tjeckiska banker på säkerheten för köpt fastighet, det vill säga bolån. Banklån i Tjeckien är billiga, så de kvadratmeter som köps på kredit kan hyras ut med lönsamhet. Intäkterna överstiger kostnaden för att återbetala lån. Det visar sig att att köpa ett hem i Tjeckien med ett bolån är fortfarande ett lönsamt sätt att köpa fastigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa knappar
Dölj knappar
SV